26 detsember 2011

Jõulusai

Jõululaupäevaks oli plaanis teha kõikvõimalikele juustu- ja kohupiimakookidele vahelduseks hoopis midagi muud ... ehk siis saia :) Tahtsin proovida stollenit, mis on traditsiooniline saksa jõulusai. Kõik läks retsepti järgi, aga kuna kohalikust kaubandusvõrgust ei olnud leida Cointreau´ likööri ja millegi muu likööriga ma seda asendada ei osanud, jäi see maitse stollenist puudu ja kokkuvõttes tuli välja üks puuviljadest kirju jõulusai. 

Vaja läheb:
Kuivatatud kõikvõimalikke puuvilju ja pähkleid (panin neid tundega - mida rohkem, seda uhkem)
0,5 dl Cointreau´ likööri

2,5 dl piima
1 dl suhkrut
näpuotsaga soola
50 g pärmi
1 muna
riivitud muskaatpähklit
10 dl jahu
250 g martsipani

Valget šokolaadi kaunistamiseks

Kuivatatud puuviljad (vajadusel võib hakkida peenemaks) panna likööri sisse juba eelnevalt umbes 12 tunniks likku. Hõõru pärm suhkruga vedelaks ning lisa käesoe piim. Lisa sool, lahtiklopitud muna, riivitud muskaatpähkel. Kalla osade kaupa juurde jahu ja alusta taigna segamist alguses lusikaga. Hiljem sõtku juba kätega. Lisa viimasena toasoe või ning sõtku taigent senikaua, kuni see kätelt hakkab nö lahti lööma. Pane tainas sooja kohta kerkima ca 1,5 tunniks ehk seni kuni taigen on kerkinud kahekordseks.
Peale kerkimist pane tainas jahusele tööpinnale ning rulli see ristkülikukujuliseks tükiks, laota peale liköörine puuviljamix (ilma vedelikuta) ja väikesteks tükkideks murendatud martsipan. Keera see nüüd kõik ühtlaseks rulliks ja lõika 4-5 cm paksusteks seibideks. Vooderda ahjupann küpsetuspaberiga ja lao seibid üksteise kõrvale. Määri seibe veel lahtiklopitud munaga ja küpseta 190 - 200 kraadi juures ca 30-40 minutit.

Jahtunud jõulusaia võid kaunistada sulatatud valge šokolaadiga või lihtsalt tuhksuhkruga.


Enne jõule haaras mind käsitöö laine ja tuli soov teha mõned isetehtud jõulukaunistused. Poest hankisin penoplastist valged pallid, paki kõrvitasaseemneid, kuldset paela ning sädelevat "pulbrit". Töökäik väga lihtne, kuid nõuab veidi aega nokitsemiseks. Penoplastpallile hakkasin ülevalt allapoole sunnaga kõrvitasaseemneid kleepima. Abiks liimipüstol. Kui pall sai seemnetega kaetud, pintseldasin selle pva liimiga üle ja saputasin peale kuldset sädelevat litri "pulbrit". Kuldsest paelast tegin lipsu, mille samuti liimipüstoliga kinnitasin, riputamiseks nöör ka külge ... ja valmis ta ongi! 

25 detsember 2011

Küpsised jõhvikatega

Toidublogijatel oli vahva projekt "Küpsise vahetus", mille tulemusi ma huviga ootasin.
Liisi blogist leidsin ühe lihtsa küpsiste retsepti, mis kohe järgi tuli proovida. Ma pm ei ole varem küpsiseid küpsetanud ja sp tundus see retsept täitsa jõukohane :) Tulemusega jäin rahule ja küpsised maitsesid väga hästi. Ideaalselt sobivad need ka kingikarpi.

Kogus: 30 tükki

100 g võid
120 g suhkrut
1 tl vaniljeesentsi
1 spl piima
1 muna
300 g jahu
40 g kuivatatud jõhvikaid
40 g kreeka pähkleid

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa juurde vaniljeesents, piim, muna ja jahu. Sega juurde hakitud kuivatatud jõhvikad ja hakitud pähklid. Sega kõik korralikult läbi. Aseta tainas toidukile peale ja vormi sellest pikk rull. Kilesse mässitud toru pane külmikusse vähemalt üheks tunniks maitsestuma. Lõika rullist ca poole sentimeetrised viilud ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures 10 minutit kuni küpsised on kergelt pruunid.
Soovi korral võid jahtunud küpsiseid katta valge shokolaadiga ning kaunistada kuivatatud jõhvikatega.

Pehmepiparkook mugaval viisil

Kiirel jõuluajal on abiks kõikvõimalikud küpsetusjahud, seetõttu on ka selle pehmepiparkoogi tunnuseks mugaval viisil. Vaevaks on ainult kõik koostisained kokku segada, tulemuseks maitsev ja tummine jõulukook.
1 pakk Erika tordipulbrit
300 g kohupiimapastat
2 tl piparkoogimaitseainet
2 spl kakaod
1 dl õli
1 dl piima (või vett)

Sega kõik koostisained kokku. Määri keeksivormi põhi ja seinad võiga, et kook peale küpsemist hõlpsasti vormist välja tuleks. Küpseta kooki 180-200 kraadi juures ca 40 minutit. Koogi küpsemist kontrolli tikuga, kui tikk jääb puhtaks, on kook valmis.
Võta kook vormist välja ja lase jahtuda.

Glasuuriks võib peale teha toorjuustu kreemi - 150 g toorjuustu, 1 tl vanillisuhkrut ja tuhksuhkrut vastavalt sellele, kui magusat kreemi soovite. Kaunistuseks võib peale raputada pähklipuru, jõhvikaid, nonparelle või midagi muud meelepärast.
 

16 detsember 2011

Pehme piparkook toorjuustu kattega

Kuna ilmad on nii vihmased ja jõulutunnet absoluutselt ei ole, otsustasin tuju parandamiseks küpsetada mõnda head kooki. Jõululõhna tuppa loomiseks sobib suurepäraselt pehm piparkoogi küpsetamine.
Küpsetamise protsessi ajal meel juba muutus rahulikumaks, aga kooli lõpptulemus oma tõelist eesmärki ei täitnud, kahjuks :( Nimelt katsetasin kooki küpsetada nii, et panin taigna sisse pohlamoosi, kuid nähtavasti see takistas koogi kerkimist ja oodatud tulemus ei olnud nii pehme ning õhuline kui tahtsin. Maitset see muidugi ei rikkunud ja sp otsustasin retsepti ikkagi blogisse panna. Järgmine kord kas jätan moosi ära, või siis panen rohkem küpsetuspulbrit.

Vaja läheb:

100g võid
1,5 dl fariinisuhkrut
2 muna
1 dl maitsestamata jogurtit
1 dl pohlamoosi
3 dl jahu
3 tl piparkoogimaitseainet
1 tl küpsetuspulbrit

Vahelemäärimiseks ka pohlamoosi

Katteks:

150 g toasooja toorjuustu (kasutasin Farmi oma)
u 1 dl tuhksuhkrut
Hõõru toasoe või ja suhkur kreemjaks. Lisa munad, jogurt ja pohlamoos. Sega kõik läbi.
Seejärel sega jahu küpsetuspulbri ja piparkoogimaitseainega, lisa tainasse ja sega ühtlaseks.
Pane 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi põhja küpsetuspaber ning vala tainas vormi. Küpseta kooki eelkuumutatud ahjus 170 kraadi juures ca 1 tund.

Lase koogil jahtuda ja peale seda lõika kook pooleks. Määri alumisele põhjale pohlamoosi ning tõsta ülemine koogikiht jälle peale tagasi.

Katteks hõõru toorjuust ja tuhksuhkur pehmeks kreemiks ning määri see koogile. Kaunista meelepäraselt pohlade, pühklitükkidega vms.

15 detsember 2011

Broilerifilee magusas paprika kastmes

See on pala on nüüd mõeldud just spordiinimestele - toiter ja tervislik!
Algne retsept on pärit sellelt leheküljelt, kus kõik on lahti seletatud step by step. Aga kuna jänest ei ole väga kerge meie kaubandusvõrgust hankida, siis asendasin selle broilerifileega.

Vaja läheb:

ca 1,4 kg broilerifileed (3 pakki Rannamõisa broilerifileed)
1 porru
1 paprika
4 spl paprikapulbrit
1 purk kookospiima
150 g maitsestamata jogurtit
ca 3 dl vett
2-3 peotäit röstitud täistera kaerahelbeid

Valmistamine:

Tükelda paprika ja porru, valla potti veidi oliiviõli ja hauta juurviljad pool pehmeks. Lisa paprika pulber, broilerifilee ja vesi. Vesi peaks katma kõik broilerifilee tükid. Hauta liha kuni see on valmis. Võta see siis potist välja ja lisa paprika-porru leemele maitsestamata jogurt ning kookospiim. Võta pott tulelt ja püreesta saumiksriga see püreeks. Pane pott püreega uuesti tulele ja lisa 2-3 peotäit kaerahelbeid. See muudab püreestatud leeme paksemaks. Lisa kastmele ka liha ja keeda kõike koos veel ca 5 minutit.
Serveeri riisi, toorsalati või muu endale meelepärasega.

Oi kui raske on sellisest söögist pilti teha, mis ei jää pildile just eriti isuäratav välja :) Aga parim, mis ma suutsin teha näeb välja selline:

06 detsember 2011

Jõulused muffinid

Lapsel on lasteaias traditsiooniline heategevuslik päkapiku kohvik. See tähendab seda, et iga laps viib lasteaeda mõne küpsetise, mis õhtul kohviku müügiletile pannakse ning kui lapsevanemad lapsele järgi lähevad, saavad kõik enne kojuminekut päkapiku kohvikust läbi astuda ja head-paremat maiustamiseks osta. Kohvikust saadud tulu eest ostetakse siis kas mänguasju, meisterdamis vahendeid vms.
Sellel aastal küpsetasime lapsega muffineid ja kuna on ikkagi päkapiku kohvik, siis muffinid tegime piparkoogimaitselised ja kaunistasime glasuuriga.


Tainas:
2 muna
1,5 dl suhkrut
75 g sulatatud võid
100g maitsestamata jogurtit
1,5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl piparkoogimaitseainet

Sega kõik kuivad ained hästi läbi. Vahusta toasoojad munad suhkruga. Lisa vahule jahtunud sulavõi ja jogurt. Viimasena sega juurde kuivained. Küpseta 200° juures 18–20 minutit.

Juustukook ahjuõunaga

Minu lemmik piimatoode on ahjuõuna jogurt! Mmmmm ... ja nii kui leidsin koogi retsepti, mis viitas jällegi ahjuõunale, tuli see otseloomulikult kohe järgi proovida. Kook on suussulav :)

Põhi:
1 pakk Selga vahtrasiirupimaitselised küpsised
50 g võid

Täidis:
4-5 õuna
3 sl suhkrut
1,5 tl kaneeli
600 g toorjuustu
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
200 ml vahukoort
3 muna

Kaunistuseks:
1-2 õuna

Valmistamine:
Pane ahi 200 kraadile soojenema. Purusta küpsised peeneks puruks ja sega sulatatud võiga ühtlaseks. Suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Tõsta täidise valmistamise ajaks külma.
Puhasta ja tükelda õunad väiksemateks kuubikuteks. Pane poti põhja 1 dl vett, lisa õunakuubikud ja suhkur-kaneel. Hauta umbes 15 minutit kuni õunakuubikud on pehmed. Lase veidike jahtuda.
Mikserda toasoe toorjuust suhkru ja vanillsuhkruga, lisa juurde vahustamata koor ja ükshaaval munad. Lisa juurde õunasegu.
Vala täidis küpsisepõhjale. Kaunistuseks lõika õunad võimalikult õhukesteks viiludeks ja laota koogile.
Tõsta kook ahju ja keera kohe kuumus 160-le kraadile. Küpseta 1 tund ja 10 minutit. Kook on parim järgmisel päeval üleöö külmkapis seisnuna, kuid 0,5 tundi enne serveerimist tõsta toatemperatuurile soojenema.