26 detsember 2011

Jõulusai

Jõululaupäevaks oli plaanis teha kõikvõimalikele juustu- ja kohupiimakookidele vahelduseks hoopis midagi muud ... ehk siis saia :) Tahtsin proovida stollenit, mis on traditsiooniline saksa jõulusai. Kõik läks retsepti järgi, aga kuna kohalikust kaubandusvõrgust ei olnud leida Cointreau´ likööri ja millegi muu likööriga ma seda asendada ei osanud, jäi see maitse stollenist puudu ja kokkuvõttes tuli välja üks puuviljadest kirju jõulusai. 

Vaja läheb:
Kuivatatud kõikvõimalikke puuvilju ja pähkleid (panin neid tundega - mida rohkem, seda uhkem)
0,5 dl Cointreau´ likööri

2,5 dl piima
1 dl suhkrut
näpuotsaga soola
50 g pärmi
1 muna
riivitud muskaatpähklit
10 dl jahu
250 g martsipani

Valget šokolaadi kaunistamiseks

Kuivatatud puuviljad (vajadusel võib hakkida peenemaks) panna likööri sisse juba eelnevalt umbes 12 tunniks likku. Hõõru pärm suhkruga vedelaks ning lisa käesoe piim. Lisa sool, lahtiklopitud muna, riivitud muskaatpähkel. Kalla osade kaupa juurde jahu ja alusta taigna segamist alguses lusikaga. Hiljem sõtku juba kätega. Lisa viimasena toasoe või ning sõtku taigent senikaua, kuni see kätelt hakkab nö lahti lööma. Pane tainas sooja kohta kerkima ca 1,5 tunniks ehk seni kuni taigen on kerkinud kahekordseks.
Peale kerkimist pane tainas jahusele tööpinnale ning rulli see ristkülikukujuliseks tükiks, laota peale liköörine puuviljamix (ilma vedelikuta) ja väikesteks tükkideks murendatud martsipan. Keera see nüüd kõik ühtlaseks rulliks ja lõika 4-5 cm paksusteks seibideks. Vooderda ahjupann küpsetuspaberiga ja lao seibid üksteise kõrvale. Määri seibe veel lahtiklopitud munaga ja küpseta 190 - 200 kraadi juures ca 30-40 minutit.

Jahtunud jõulusaia võid kaunistada sulatatud valge šokolaadiga või lihtsalt tuhksuhkruga.


Enne jõule haaras mind käsitöö laine ja tuli soov teha mõned isetehtud jõulukaunistused. Poest hankisin penoplastist valged pallid, paki kõrvitasaseemneid, kuldset paela ning sädelevat "pulbrit". Töökäik väga lihtne, kuid nõuab veidi aega nokitsemiseks. Penoplastpallile hakkasin ülevalt allapoole sunnaga kõrvitasaseemneid kleepima. Abiks liimipüstol. Kui pall sai seemnetega kaetud, pintseldasin selle pva liimiga üle ja saputasin peale kuldset sädelevat litri "pulbrit". Kuldsest paelast tegin lipsu, mille samuti liimipüstoliga kinnitasin, riputamiseks nöör ka külge ... ja valmis ta ongi! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar