No proovi, mis sa proovid - besee on üks suurim väljakutsuja köögis! Proovisin küpsetada brita kooki ja pean tunnistama, et besee kiht osutus jälle mulle suureks pettumuseks. No ei tulnud selline krõbe ja õhuline ...
Muidugi sellest hoolimata ei rikkunud besee kiht koogi maitset, aga endal ei tekkinud "well done!" tunnet.
Järgmisel korral panen täidiseks ka rohkem vahukoort, sest üks 250ml pakk jääb minu jaoks liiga väheseks.
Põhjaks vajad:
3 munakollast
1 terve muna
1 dl suhkrut
150 g võid
2,5 dl jahu
1 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
Besseekiht:
3 munavalget
1,5 dl suhkrut
1 dl mandlilaaste
Täidiseks
2,5 dl vahukoort
0,5 dl suhkurt
mustikaid (minul olid külmutatud)
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Määrides seda võiga, tuleb kook paberi küljest paremini lahti.
Mõõda valmis kogused (sh sega jahu küpsetuspulbriga) nii põhja kui beseekihi tarvis.
Sulata või ja jäta jahtuma. Eralda kolmel munal kollased ja -valged. Mikserda munakollased, terve muna ja suhkur helekollaseks vahuks. Lisa käsitsi segades või ning jahu-küpsetuspulbri segu. Sega korralikult läbi ning määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Beseemassiks mikserda munavalged. Alusta mikserdamist väiksemal kiirusel. Kui munavalgest on saanud juba kohev vaht, suurenda kiirust ning lisa järk-järgult suhkur. Jätka mikserdamist kuni tunned, et mass on muutunud tihkeks ja mikseril on seda raske töödelda (ca 7 minutit).
Jaga mass lusika abil kuhjakestena tainale ja silu ühtlaseks kihiks. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta alumisel siinil 175-kraadises ahjus ca 20 minutit.
Lõika täiesti jahtunud kook pooleks ning kata üks pool suhkruga vahustatud vahukoore ja marjadega. Tõsta teine koogipoolik peale.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar