27 september 2011

Virsiku-toorjuustu kook hapukoorekattega

Tuli suur isu toorjuustu kooki küpsetada. Otsisin toidublogidest mõnda isuäratavat śokolaadi-toorjuustu koogi retsepti, aga midagi sellist, mida oleks soovinud proovida, ma seekord ei leidnud. Silma aga jäi üks virsiku-toorjuustu kook, mis tekitas minus huvi. Virsik ja toorjuust??? Peab proovima!
Kokkuvõttes toorjuustuosa koos hapukoorekattega oli küll väga kreemine, mahe ja maitsev, aga koogi põhi mulle väga ei istunud. Järgmisel korral teen põhja teistest küpsistest.

Koogi põhi:
1 pk Kalevi vaarika-klii küpsiseid
50 g sulatatud võid

Täidis:
1 purk virsikukompotti
500 g toorjuustu
3 muna
3 spl tärklist
1 sidruni mahl
1 dl pruuni suhkrut
1 tl kaneeli

Peale:
250 g hapukoort
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Purusta küpsised köögikombainis ja lisa sulatatud või. Suru see lahtikäiva vormi põhjale (24 cm vormi kasutasin).
Täidise jaoks võta virsikukompotist välja virsikud ja püreesta need saumiksriga (kompotivedelikku ära lisa, sest see teeb täidise liiga vedelaks). Vahusta teises kausis toorjuust suhkruga, lisa ükshaaval munad ja sidrunimahl. Sega tärklis kaneeliga ning lisa muna-toorjuustu segule.
Kalla täidis põhjale ja küpseta 175 kraadises ahjus ca 1 tund.
Küpsemise ajal valmista kate ehk sega hapukoor suhkru ja vanillisuhkruga.
Võta kook ahjust ning kalla peale hapukoorekate. Pane ahju tagasi ja küpseta veel 5-10 minutit.
Peale ahjust väljavõtmist pane vähemalt 3 tunniks kuni üleöö külma.

20 september 2011

Küpsise trühvlid

Leidsin ühest toidublogist ühe ahvatleva trühvlite retsepti - koostisained küpsis ja toorjuust. Ahvatlev ja samas lihtne.
Ostsin 1 paki toorjuustu ja 1 paki Selga tiramisumaitselisi küpsiseid. Pudistasin 3/4 küpsiseid kausis pudiks, jätsin ka mõned suuremad tükid sisse. Küpsise puru segasin toorjuustuga ja vormisin sellest massist ühe pika nö ussi. Panin selle massi toidukilesse ja jätsin üheks ööpäevaks külmkappi maitsestuma.
Järgmisel päeval lõikasin küpsisemassist parajad tükid ja kastsin sulatatud tumeda śokolaadi sisse. Śokolaad oli eelnevalt nö tempereeritud.
Śokolaadised trühvlid tõstsin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile tahenema. Trühvlitele puistasin peale veel küpsisepuru kaunistuseks.
Kogust kahjuks üle ei lugenud, aga oli täitsa piisav :)

Leib

Kui ma uue kodu ehitamise ajal üürikas pidin elama aasta aega, kus puudus ka korralik ahi, siis kõige rohkem tundsin ma puudust leivaküpsetamisest.
Nüüd on mul tutikas ahi ja võimalus jälle leiba küpsetada. Kohalikust talupoest hankisin endale uue juuretise ja ostsin päris ehedat rukkijahu, pärit Saaremaa veskitest.
Kodus tehtud rukkileib on ikkagi see kõige kõige parem.

Oktoobris toimub ka Raplas parima leivaküpsetaja väljaselgitamine ... ehk võtan sellest isegi osa :)

1,5 l käesooja vett
4 – 5 spl juuretist (võib olla rohkem)
150 – 259 g fariinsuhkrut (vastavalt maitsele – mida vähem suhkrut, seda hapum leib)
8 tl peent meresoola
1,8 – 2 kg leivajahu (parim on täistera rukkijahu)

 Aeg koos hapnemise ja kerkimisega 24 – 30 tundi
Ahjus küpsemise aeg 60 – 70 minutit

‘ Sega suures kausis juuretis sooja veega ning lisa täistera rukkijahu nii palju ( umber 2 – 3 klaasi), et tekib paks kört.
Kata leivaanum kilega ning pane sooja ruumi hapnema.
Temperatuur peaks seal püsima 25 ja 28 kraadi vahel. Võid kausi katta lisaks ka froteerätikuga. Ruumis ei tohi olla tuuletõmbust!! Hea on leib teha saunapäeval õhtul panna leib sauna eesruumi toimetama – soojus on kindlustatud.

‘ Järgmisel päeval, vähemalt 16 tundi hiljem, sega valmis leivatainas – alusta soolast, suhkrust ja lisanditest mida soovid kasutada – linaseemned, köömned, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned, kliid vms. Seejärel sega hulka jahu.

‘ Kui soovid õhulisemat leiba, küpseta seda vormis ja kasuta vähem jahu, et tainas oleks päris pehme. Sõtkuda pole vaja, sega korralikult läbi (füüsiliselt päris raske töö!) ning tõsta suure lusikada vormi. Tuleb hea õhuline leib. Sõtkumise sõbrad võivad teha paksu taigna ning sellest pätsid vormida, kuid siis saab leib tihkem ja raskem.

‘ Nüüd tuleb võtta tainast 4 – 6 spl ja panna järgmise korra juuretiseks külmkappi kilekotti (topsi).
‘ Sama oluline kui hapnemine on leiva kerkimine. Retseptis toodud kogusest saab kolm leiba. Jaga tainas võiga määritud leivavormidesse, silu pealt külma vette kastetud käega ning lükka näpuga sisse augukesed, et saaksid jälgida kerkimist. Pane vormid 4 – 6 tunniks paksu rätiku alla sooja ruumi kerkima. Kui taigna hulk on kahekordistunud, võib hakata küpsetama.

‘ Soojenda ahi 250 kraadini, küpseta selles kuumuses leibu 15 – 20 minutit (jälgi kooriku värvi). Kõrge kuumus teeb krõbeda kooriku. Keera seejärel ahi 200 kraadile ja küpseta veel 35 – 40 minutut. 10 – 15 minutit enne lõppu võid vajadusel ülemise ja alumise riiuli leivad ära vahetada, et kõik leivad saaksid nii pealt kui alt kuumust.

‘ Kui leivad ahjust välja võtad, võid soovi korral kooriku värske taluvõiga üle määrida. Siis on seda kergem lõigata ja leib on maitsvam ka. Soovitav on lasta leival vähemalt 30 minutit jahtuda enne kui lõikama asud, sest soe leib on väga nätske. Kui Sa seda just juhuslikult üksinda sööma ei asu, on leiva jahutamine raske – keegi ei malda sooja leiva lõhna lummuses oodata. Aga tasub siiski. Veel parem on oodata isegi tund aega.

‘ Vanasti ei antud perele kunagi sooja leiba, sest nii sattus nädala varu päevaga hädaohtu. Ka olevat paar päeva tahenenud leib tervislikum. Kuid soojast leivakäärust võiga pole paremat toidupoolist siiski veel välja mõeldud. Ja kulunud ööpäev on hästi kasutatud aeg. Head isu!

15 september 2011

Ahjuõunad

Ahjuõunad on üks nendest magustoitudest, mille maitse on lapsepõlvest veel hästi meeles. Kuigi ema tehtud ahjuõunad on ikka hoopis midagi muud ...
Võtsin 7 keskmist õuna. Lõikasin mütsi pealt, õõnistasin sisu välja ja ladusin õunad klaasist vormile. Täidiseks segasin pähkli-rosina segu kaneeli, fariinsuhkru ja meega ning täitsin õunad. Iga täidise peale veel panin väikese killu võid.
Kuumutasin ahju 200 kraadini ja panin õunad küpsema ca 25 minutit. Samal ajal valmistasin vaniljekastme.
Serveerisin kuumad ahjuõunad külma vaniljekastmega. Järgmine kord pakun vaniljejäätisega.

Arooniasiirup mustsõstra maiguline

Maal ema-isa juures on arooniapõõsas juba mitmeid aastaid, aga kunagi ma ei ole mõelnud, et võiks nende marjadega midagi proovida ... kasvõi kõige lihtsamat arooniasiirupit teha.
Mõeldud, tehtud. Korjasin 4 kg arooniaid, rapsisin mustsõstrapõõsa küljest ka lehti kaasa ja olin valmis siirupi keetmiseks.
Arooniad panin suurde potti, valasin peale 2,5 l keevat vett ja 60g sidrunhapet, lisasin ka 0,5kg suhkrut. Kogu selle "kompoti" jätsin 2 päevaks seisma.
Kui arooniad olid kaks päeva vees "tõmmanud", kurnasin marjad vedelikust ja lasin siirupi keema. Lisasin veel 1 kg suhkrut.
Siirupi valasin eelkuumutatud purkidesse ja sulgesin kaaned tugevasti.

14 september 2011

Katja karask

Eile õhtul kui õues vaikselt juba tomiks kiskus, st torm Katja hakkas meie õuele jõudma, panin ma ahju kohupiimakaraski, mida laupäeval Lusika saates tehti. Soe karask ja värskelt korjatud piparmündi tee oli suurepärane kooslus.

Vaja läheb:
125g kohupiima (võib kasutada ka ricottat)
1 klaas keefiri
1 muna
1/2 tl soola
1 tl mett
2 tl sulatatud võid
240 ml odrajahu
120 ml täisteranisujahu
1/2 tl soodat

Sega kohupiim, keefir, muna, sool ja mesi. Lisa sulatatud või. Sega omavahel jahu ja sooda. Ühenda kuivained ja kohupiiasegu ning sega tainas ühtlaseks. Vala tainas võitatud ahjuvormi ning küpseta 200 kraadi juures ca 30-40 minutit.
  

13 september 2011

Köögivilja-seenevorm

Sügis on suurepärane aeg köögivilja vormide vaaritamiseks ... värsked köögiviljad lausa kutsuvad endaga katsetusi tegema.
Selle vormiroa keerasin lihtsalt tunde järgi kokku ja panin sinna seda, mis hetkel köögis leidus.
Kõigepealt praadisin ühe sibula toorsingiga, viimase panin puhtalt maitse saamiseks. Kuldsetele sibulatükkidele lisasin suvikõrvitsa viilud, tomatit, eelnevalt praetud riisikaid, ubasid, porgandit. Kui köögiviljad olid läbi wokitud, kallasin need küpsetusvormi. Kastmeks tegin piima ja kohvikoore ning muna (2tk) segu, maitsestasin meelepärste ürtide, soola ja pipraga. Valasin kastme köögiviljadele peale ja lasin ahjus küpseda ca 30 minutit. Viimasena raputasin peale riivitud parmesani juustu. Maitses hääääää ...

12 september 2011

Üllatus!

Eile õhtul kui töölt koju jõudsin ootas mind ees väga meeldiv üllatus!
Laud oli kaetud, taldrikul imemaitsev (tõsiselt kohe) võileib super kaunistustega. Härra oli kõik ise meisterdanud, mis on kohe eriti wau wau wau hüüet väärt. Magusaks oli ostetud peen creme brulee kook, mis lausa sulas suus.
Sellised üllatused on üle kõige, igaljuhul!!!

11 september 2011

Õunakook keedukreemiga

Sellelt blogilt leidsin ühe huvitava õunakoogi, mis tuli kohe järgi proovida.

Kooki valmistades tekkis väike kahtlus, et keedukreem jääb väga lääge, kuid kaneeliste õuntega maitses väga hästi.

Põhi:
3dl jahu
3sl suhkrut
0.5tl küpsetuspulbrit
~75g võid (toasoe)
1 muna

Kate:
3-4 suuremat õuna
50g võid
3sl fariinisuhkrut
kaneeli

Keedukreem:
4dl piima
4 muna
6sl suhkrut
4sl jahu
2tl vanillisuhkrut

Põhja jaoks sulata või ja vahusta suhkruga. Lisa muna ja kõige lõpus omavahel segatud kuivained. Sõtku tainas ühtlaseks massiks. Kata 24cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja suru tainas koogivormi põhjale ning äärtele. Pane vorm külmkappi tahenema ja sellel ajal koori õunad ning viiluta. Sulata pannil või ja fariinsuhkur, lisa õunad ja kaneel. Hauta õunu, kuni need on pehmed.
Keedukreemi valmistamine on kõige keerulisem protsess selle koogi juures. Pane pool piima kogusest potti ja kuumuta seda, ära lase keema. Vahusta munad suhkruga, lisa vanillisuhkur ja jahu ning lisa ülejäänud piim. Kuumutatud piimale lisa piima-muna segu pidevalt segades. Muna tahab väga kergesti poti põhja külge kõrbeda, sp tuleb kreemi pidevalt segada. Kui kreem on valmis (hapukoore paksune), tõsta pott tulelt.
Eelküpseta koogipõhja ahjus 200 kraadi juures ca 8 minutit. Siis vala keedukreem põhjale ja laota sellele kaneelised õunaviilud. Küpseta kooki 30 minutit. Serveeri jahtunult.

08 september 2011

Tere hea blogiraamat!

Põhjus miks ma oma blogi raamatu avasin on väga lihtne. Leidsin kord ühe ime maitsva kohupiima stritsli retsepti ja salvestasin selle kuhugi arvutisse ja täna seda otsides ma seda enam ei leidnud. See retsept pärines ka kellegi toidu blogist, aga kelle ... seda ma jälle ei mäleta (toidu blogisid on ju sadu!!!) Otsustasin siis ka endale ühe blogi teha, kuhu saan kõik oma retseptid kirja panna.

Küpsetada meeldib mulle tohutult, aga ilupiltide tegemisega olen hädas. Ehk kogemustega paraneb ka see oskus ...

Suur suvine grilli ja salati hooaeg on läbi saanud ning kohe väga oli isu ühe pasta roa järgi.

Jamie Oliveri suvikõrvitsa pasta tundus just neljapäeva õhtuks sobiv!

u 200 g meelepärast pastat
1 suvikõrvits
70 g toorsuitsupeekonit (nt Oskar)
1-2 sl värskeid tüümianilehti
soola
pipart
1 muna
0,5 dl kohvikoort
2 peotäit riivitud parmesani