20 september 2011

Leib

Kui ma uue kodu ehitamise ajal üürikas pidin elama aasta aega, kus puudus ka korralik ahi, siis kõige rohkem tundsin ma puudust leivaküpsetamisest.
Nüüd on mul tutikas ahi ja võimalus jälle leiba küpsetada. Kohalikust talupoest hankisin endale uue juuretise ja ostsin päris ehedat rukkijahu, pärit Saaremaa veskitest.
Kodus tehtud rukkileib on ikkagi see kõige kõige parem.

Oktoobris toimub ka Raplas parima leivaküpsetaja väljaselgitamine ... ehk võtan sellest isegi osa :)

1,5 l käesooja vett
4 – 5 spl juuretist (võib olla rohkem)
150 – 259 g fariinsuhkrut (vastavalt maitsele – mida vähem suhkrut, seda hapum leib)
8 tl peent meresoola
1,8 – 2 kg leivajahu (parim on täistera rukkijahu)

 Aeg koos hapnemise ja kerkimisega 24 – 30 tundi
Ahjus küpsemise aeg 60 – 70 minutit

‘ Sega suures kausis juuretis sooja veega ning lisa täistera rukkijahu nii palju ( umber 2 – 3 klaasi), et tekib paks kört.
Kata leivaanum kilega ning pane sooja ruumi hapnema.
Temperatuur peaks seal püsima 25 ja 28 kraadi vahel. Võid kausi katta lisaks ka froteerätikuga. Ruumis ei tohi olla tuuletõmbust!! Hea on leib teha saunapäeval õhtul panna leib sauna eesruumi toimetama – soojus on kindlustatud.

‘ Järgmisel päeval, vähemalt 16 tundi hiljem, sega valmis leivatainas – alusta soolast, suhkrust ja lisanditest mida soovid kasutada – linaseemned, köömned, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned, kliid vms. Seejärel sega hulka jahu.

‘ Kui soovid õhulisemat leiba, küpseta seda vormis ja kasuta vähem jahu, et tainas oleks päris pehme. Sõtkuda pole vaja, sega korralikult läbi (füüsiliselt päris raske töö!) ning tõsta suure lusikada vormi. Tuleb hea õhuline leib. Sõtkumise sõbrad võivad teha paksu taigna ning sellest pätsid vormida, kuid siis saab leib tihkem ja raskem.

‘ Nüüd tuleb võtta tainast 4 – 6 spl ja panna järgmise korra juuretiseks külmkappi kilekotti (topsi).
‘ Sama oluline kui hapnemine on leiva kerkimine. Retseptis toodud kogusest saab kolm leiba. Jaga tainas võiga määritud leivavormidesse, silu pealt külma vette kastetud käega ning lükka näpuga sisse augukesed, et saaksid jälgida kerkimist. Pane vormid 4 – 6 tunniks paksu rätiku alla sooja ruumi kerkima. Kui taigna hulk on kahekordistunud, võib hakata küpsetama.

‘ Soojenda ahi 250 kraadini, küpseta selles kuumuses leibu 15 – 20 minutit (jälgi kooriku värvi). Kõrge kuumus teeb krõbeda kooriku. Keera seejärel ahi 200 kraadile ja küpseta veel 35 – 40 minutut. 10 – 15 minutit enne lõppu võid vajadusel ülemise ja alumise riiuli leivad ära vahetada, et kõik leivad saaksid nii pealt kui alt kuumust.

‘ Kui leivad ahjust välja võtad, võid soovi korral kooriku värske taluvõiga üle määrida. Siis on seda kergem lõigata ja leib on maitsvam ka. Soovitav on lasta leival vähemalt 30 minutit jahtuda enne kui lõikama asud, sest soe leib on väga nätske. Kui Sa seda just juhuslikult üksinda sööma ei asu, on leiva jahutamine raske – keegi ei malda sooja leiva lõhna lummuses oodata. Aga tasub siiski. Veel parem on oodata isegi tund aega.

‘ Vanasti ei antud perele kunagi sooja leiba, sest nii sattus nädala varu päevaga hädaohtu. Ka olevat paar päeva tahenenud leib tervislikum. Kuid soojast leivakäärust võiga pole paremat toidupoolist siiski veel välja mõeldud. Ja kulunud ööpäev on hästi kasutatud aeg. Head isu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar